„Nisan”: Najmanji punjač za električne modele

Bez autora
Sep 13 2011

Japanski „Nisan” je izradio novi punjač za električna vozila koji je oko dva puta jefiniji od sadašnjeg i manji od svih koji se sada nalaze na tržištu, a naći će se u prodaji u Japanu u novembru, a kasnije i u SAD i Evropi. „Nisan”, drugi japanski proizvoiđač kola, smatra da je novi punjač električnih vozila mnogo praktičniji, pristupačniji i lakši za ugradnju od svih dosadašnjnih modela, prenele su danas agencije.Kompanija sa sedištem u Jokohami, koja izrađuje električno vozilo „lif”, planira da proda 5.000 novih punjača u Japanu do kraja marta 2016. godine.

„Nisan”: Najmanji punjač za električne modeleJapanski „Nisan” je izradio novi punjač za električna vozila koji je oko dva puta jefiniji od sadašnjeg i manji od svih koji se sada nalaze na tržištu, a naći će se u prodaji u Japanu u novembru, a kasnije i u SAD i Evropi.

„Nisan”, drugi japanski proizvoiđač kola, smatra da je novi punjač električnih vozila mnogo praktičniji, pristupačniji i lakši za ugradnju od svih dosadašnjnih modela, prenele su danas agencije.

Kompanija sa sedištem u Jokohami, koja izrađuje električno vozilo „lif”, planira da proda 5.000 novih punjača u Japanu do kraja marta 2016. godine.

Osnovni model obnovljenog punjača biće skoro duplo jefitniji od sadašnjeg, koji je teži i ima mnogo više delova i košta 1,7 miliona jena (19.000 dolara). Snažniji novi model biće jefitniji i vredeće oko 13.000 dolara, objavio je „Nisan”

Električna vozila nulte emisije štetnih gasova sve više privlače pažnju zbog zabrinutosti za globalno zagrevanje i ekologiju. „Nisanovo” vozilo „lif” je pionirski model u toj tehnologji.

Ali, električna vozila još nemaju visoku potražnju, zbog tehničkih ograničenja i nedostatka infrastrukture za dopunu baterija. Vlasnici uglavnom nastoje da se reše tih nevolja i da obezbede punjače u kućama. „Lif” se sada najviše prodeje vladinim agencijama, a manje ga kupuju pojedinci.

„Nisan” se nada da će prodavati nove punjače autoputevima, aerodromima, šoping i kongresnim centrima, kao i benzinskim pupama.

Kompanija je prodala 13.600 modela „lif” od kada su decembra 2010 krenule njegove isporuke. U Japanu sada ima 619 stanica za punjenje baterija, do čega 32 odsto, ili 196 u „Nisan” grupi, a ostale u agencijama lokalnih vlada i firmi koje promovišu električna vozila.

Konkurencija među proizvođačima električnih vozila najverovatnije će se pojačati narednih godina, među kojima prednjači „Tojota”, nudeći hibridna kola sa utičnicom za struju, koja se kreću na baterije, a delom i na gas.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik